Sommaruppgift v.31

Hej!
Här kommer den sjätte och sista sommaruppgiften. Jag hoppas att det har gått bra med alla uppgifter och att du har tränat svenska i sommar. Den här veckan ska du träna hörförståelse och läsförståelse.

Vi ses igen på onsdag den 10 augusti!
Mvh Merit
_________________________________________

HÖRFÖRSTÅELSE – LYSSNA PÅ EN SFI-PODD
Lyssna på podden ”Svensk sommar”. Du får först höra två intervjuer/dialoger och sedan pratar de om dialogerna och orden.

Klicka här för att lyssna- Svensk sommar

När du har lyssnat ska du läsa dialogen också.
Här kan du läsa dialogerna och lära dig nya ord:

________________________
LÄSFÖRSTÅELSE
För att förstå texter använder man olika läs-strategier (= olika sätt att läsa på och tänka om texten). De är viktiga att lära sig att använda.

Läs-strategier
– Läs först bara rubriken och titta på bilden och fundera på: Vad tror jag att texten handlar om?
– Läs ett stycke/en sida i taget och ställ frågor till dig själv: Vad gör han/hon/de? Vad handlar det om? Vem/vilka personer handlar det om? När i tiden är det? Varför gör han/hon/de det? Var någonstans?
– Försök se i bilder och använd sinnena (Hur ser det ut? Hur ser personerna ut? Hur doftar det? Hur känns det? Vad hörs?)
– Försök sammanfatta texten i huvudet (bara tänk, inte skriva), innan du läser vidare.

Titta på filmen

Läs nu den här texten och använd läs-strategierna!

MÖTE I TRAPPHUSET

Sara och Mahmoud är grannar. Sara flyttade till huset för tre år sedan. Mahmoud har bara bott i huset en månad. Han har bott fem år i Sverige och kan ganska bra svenska. Sara har bott i Sverige i tre år. Mahmoud tänker ofta på Sara. Han tycker att hon är så vacker! Han vill prata med henne, men han är lite rädd att hon ska säga nej. Mahmoud och Sara bor i lägenheterna bredvid varandra. De måste gå genom samma trapphus för att komma in.

En eftermiddag sitter Mahmoud vid bordet hemma. Framför honom ligger läxorna från SFI. Mahmoud läser i boken. Då hör han ett ljud från trapphuset. Något låter pang, dunk, krasch! Sedan hör han någon skrika! Mahmoud springer till dörren och tittar ut. Där ser han Sara som ligger på golvet. Hon har ramlat i trappan. Hennes väska ligger på golvet framför henne. Hon har ont och gråter. Mahmoud går fram till henne.
– Behöver du hjälp, frågar Mahmoud. Hur mår du?
– Jag är okej, gråter Sara.
– Du är kanske skadad, säger Mahmoud. Kom in till mig och vila lite.

Sara och Mahmoud går in i hans lägenhet. Mahmoud hjälper Sara att sätta sig på stolen och han lägger hennes väska på bordet vid henne. Han vill prata med Sara, men han är lite blyg. Vad ska han säga?
– Vill du ha lite fika, frågar Mahmoud.
– Ja, jag kan behöva en kopp kaffe, svarar Sara och ler lite.
– Jag har inga hembakade kanelbullar, säger Mahmoud, men jag har kaffe och en chokladkaka som vi kan dela på!
– Det låter gott, svarar Sara. Jag vill gärna ha mjölk i kaffet!

De sitter tillsammans och dricker kaffe. De säger inte mycket. Mahmoud vill prata med Sara, men han är lite rädd. Sara vill också prata, men hon vet inte vad hon ska säga. De tittar på varandra och Sara ler. De dricker kaffet och äter chokladen och ler mot varandra. Sedan ska Sara gå tillbaka till sin lägenhet. Hon tackar för kaffet och chokladen och går hem.

Sara tänker på Mahmoud varje dag, men hon törs inte knacka på hans dörr. Tänk om han har en flickvän? Mahmoud tänker på Sara varje dag. Han vill gå till henne! Hon är så vacker! Mahmoud tänker att han måste prata med Sara igen. Han vet inte var han ska träffa henne. Han vet inte var hon jobbar eller vilka hennes arbetskamrater är. Han törs inte ringa på. Sedan får han en idé! En eftermiddag sitter Sara vid bordet hemma. Framför henne ligger läxorna från SFI. Sara läser i boken. Då hör hon ett ljud från trapphuset. Något låter pang, dunk, krasch! Sedan hör hon någon skrika! Sara springer till dörren och tittar ut. Där ser hon. . .


Tänk själv. Kan du svara på de här frågorna:
– Vad tror du Mahmud får för idé?
– Vad händer sedan med Sara och Mahmud? Vad tror du?
– Om du skulle berätta för någon vad den här berättelsen handlar om, vad skulle du säga då?

_____

Bra jobbat med alla sommaruppgifter!! Nu har du tränat mycket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: