LÄSA

För att få en bra läsförståelse ska man:
* lära sig olika läs-strategier (ex. sök-läsa, läsa mellan raderna och sammanfatta)
* läsa olika typer av texter (ex. böcker, tidningar, nyheter, reklam, annonser, diagram osv)
* lära sig många ord
* läsa med en bra hastighet
* läsa böcker

Sandviken bibliotek

LÄS OLIKA TEXTER
Läs nyheter på lätt svenska
Läs och lyssna på en text
Lyssna och läs – Min morgon
Läs och lyssna- Hur kommer du till skolan?

Läs en liten berättelse – En kärlekshistoria – del 1
En kärlekshistoria -del 2


Hur ska jag läsa en text?
Titta på filmen här om hur du läser en text för att förstå bäst . klicka här
_________________________________

ÖVNINGAR LÄSFÖRSTÅELSE

Lunis
På Lunis finns många bra övningar i läsförståelse. Du har fått ett eget logg in.
– LOGGA IN HÄR

Mot Målet
Klicka här för övningar

Klicka här för övningar

Övning
Klicka på länken här
Du rättar varje svar själv genom att trycka på OK (Klicka på OK efter ditt svar. )

____________________________________


LÄS BÖCKER!
Låna lättlästa (LL) böcker på biblioteket i Sandviken!
Titta på en visning i biblioteket- klicka här.


När du läser böcker tränar du:
Läsförståelse. Du blir bra på att läsa och förstå svenska.
Nya ord. Du får nya ord för att kunna prata och berätta på svenska.
Stava ord. Du blir bättre på att använda svenska ord när du skriver.

Ordföljd. Du blir bättre på att använda svenska språket och ordföljd.
Grammatik. Du blir bättre på svensk grammatik och kan använda det när du pratar och skriver.
Förstå svenska språket när du hör det.
Förstå hur andra personer tänker och känner.


Här får du tips på olika böcker i storlek small och medium som du kan låna på biblioteket. Här kan du läsa vad böckerna handlar om och sedan gå till biblioteket och låna.


SMALL (början på C-kursen)

Serie: Anna och Jonas

Anna och Jonas lever ett helt vanligt samboliv i en helt vanlig stad. Ändå händer det saker hela tiden.

BARNET
beslutet
bröllopet
EXET

Barnet

Anna och Jonas väntar barn. Jonas tror det blir en flicka. Anna tror det blir en pojke. Och båda får rätt!

Beslutet

I boken Beslutet, är allt bra mellan Anna och Jonas. Verkar det som, i alla fall. För plötsligt gör Jonas slut. Efter ett tag träffar Anna en annan man. Då ångrar sig Jonas.

Bröllopet

I Bröllopet bestämmer sig Anna och Jonas för att gifta sig. De vet precis hur de vill ha det. Det ska vara ett litet bröllop. Men när den soliga dagen är inne anländer den ena gästen efter den andra …

Exet

Annas förra pojkvän dyker upp och är hotfull. Det blir slagsmål mellan honom och Jonas. Men väl på sjukhuset får de chans att prata ut med varandra.

filmen
huset
kyssen
pengar

Filmen

Anna och Jonas råkar gå förbi en filminspelning. Plötsligt är de med i filmen. Nu kanske de blir kända.

Huset

Boken Huset handlar om att Jonas och Anna börjar få det trångt i sin lägenhet. Bland annat för att deras tvillingar blir större. Både Anna och Jonas längtar efter en stor trädgård. Men det är dyrt att köpa hus. Hur ska de ha råd?

Kyssen

Kyssen berättar om vad som borde vara en vanlig dag på jobbet för Anna. Men chefen ger henne en högst ofrivillig kyss. Händelsen påverkar hennes äktenskap med Jonas. En berättelse om integritet, men också om kärlek och svartsjuka.

Pengar

I Pengar går Anna och suktar efter en klänning i butiken som hon passerar på väg hem från jobbet. Men hon vet att hennes och Jonas barn behöver nya kläder till vintern, så hon köper aldrig klänningen. Jonas, däremot, han går och köper sig en tröja utan att fråga Anna. Hur ska de egentligen göra med sina pengar?

SEMESTER
sjukhuset
vardag
Farfar

Semester

I Semester berättas om när Anna och Jonas tar med sig barnen till fjällen. Med små medel visar författaren att vardagen egentligen är full av stora händelser och spännande äventyr.

Sjukhus

Boken Sjukhus berättar om när Annas och Jonas son Ture har ont i örat. Jonas får bära honom hela natten. Hos doktorn får de veta att Ture måste opereras. Anna och Jonas tar ledigt från jobbet och åker med Ture till sjukhuset. För Jonas blir det en lång och orolig väntan.

Vardag

I boken Vardag har Anna och Jonas fullt upp med sina små tvillingar. De turas om att jobba. Nu är det Jonas tur att vara hemma. Det är en helt vanlig dag med matbestyr, lek och blöjbyten. Och det tycker Jonas är en bra dag.

Farfar

I boken Farfar har Jonas pappa dött. Jonas får ta över sin pappas snickarfirma. Det är mycket som ska göras. Jonas hinner inte med. Men Anna har en lösning.

RESAN
olyckan
hemma
biblioteket
inbrottet

Resan

Jonas och Anna är på semester. De har flugit till Florens i Italien. Bara de två. Det är romantiskt och spännande.

Olyckan

Jonas råkar ut för en olycka på jobbet. Hans arm blir skadad och måste gipsas. Jonas stannar hemma från jobbet. Och Anna måste hjälpa honom med allt.

Hemma

Anna får reda på att affären som hon arbetar i ska stänga. Plötsligt blir hon utan jobb samtidigt som hon och Jonas har köpt hus. Hur ska de nu ha råd?

Biblioteket

Jonas tar med barnen Ella och Ture till biblioteket. Där finns många böcker att välja bland. Ture vill ha en bok om fåglar, och Jonas en bok om trädgårdar. Stina jobbar på biblioteket. Hon hjälper dem att hitta rätt böcker. Och det visar sig också att hon känner någon i deras familj

Inbrottet

Anna och Jonas har haft inbrott i huset. Tjuvarna har tagit ett halsband som Anna fått ärva av sin mormor, och en klocka som hon fått av Jonas. De får tillbaka en del av det stulna, bland annat ett mycket kärt halssmycke som Anna fått av en äldre släkting. Trots det, så dröjer det länge innan de glömmer inbrottet.


fira lucia
pärlbröllop
tara är barnskötare

Storgatan 12, Fira Lucia

Nora har precis flyttat till Sverige med sin man Emil. Om några dagar ska deras dotter Kenza fira lucia på förskolan. De ska gå på led och sjunga sånger. Men Nora har aldrig firat lucia tidigare. Det är mycket som måste fixas och ordnas innan Kenza ska gå lucia. Kommer Nora och Emil att hinna med allt?

Pärlbröllop

Markus och Karin har varit gifta i 30 år. Idag ska de fira sin bröllopsdag. Karins lagar en fin middag. Hon väntar. Kommer inte Markus snart?

Tara är barnskötare

Tara är barnskötare och arbetar med barn på en förskola. Hon tycker om att vara med barnen. Vi får följa henne en vanlig dag på jobbet med samling, utelek, lunch och vila. På eftermiddagen går de till lekplatsen. Men när de ska gå tillbaka händer det som inte får hända …

rampen
brädan

Rampen

Jens älskar att åka skateboard. Han är i rampen nästan varje dag. Men så en dag kommer Maria dit. Jens vill visa henne vad han kan, och hur man åker i rampen. Men det visar sig att Maria inte behöver någon hjälp. Tvärtom …

Brädan

Det har gått två veckor sedan Jens såg Maria. Tjejen som han träffat i rampen. Jens längtar efter Maria, han tänker på henne varje dag. Men känner Maria likadant? Jens frågar om de ska ses. När Maria kommer till rampen har hon med sig Dylan. En kompis. Eller är han bara en kompis?


MEDIUM (mitten och slutet på C-kursen)

ny på nejlikan
veckans vara
dagens rätt

Ny på Nejlikan

I Ny på Nejlikan heter huvudpersonen Jamil och han gör praktik på ett äldreboende där han lär känna Alfred. De får en speciell kontakt och det visar sig att nejlikor dyker upp på fler ställen än i namnet på äldreboendet.

Veckans vara

Veckans vara utspelar sig i en matbutik där Sadia praktiserar. Hon drömmer om att få sitta i kassan men det visar sig vara svårare än hon hade trott. När hon kommer hem förväntas hon dessutom ta hand om matlagning och städning. Hur ska hon orka?

Dagens rätt

Dagens rätt utspelar sig på en restaurang. Den handlar om Filiz som är ensamstående med tre barn och drömmer om att starta eget. På sin praktikplats får hon både nya erfarenheter och en ny vän.

från morgon till kväll
får jag lov

Från morgon till kväll

Majada är undersköterska och arbetar i hemvården. Hon tycker om sitt jobb, men det är stressigt. Hon skyndar mellan brukarna. Kanske kommer hon hinna stanna och prata i morgon! Läsaren får följa Majada på hennes besök hos sjuka eller gamla personer som behöver hjälp och vi får veta hur arbetet går till.

Får jag lov?

Frank är brevbärare. Han är ganska blyg. Han skulle gärna vilja träffa en kvinna men vet inte hur det ska gå till. Men Frank är bra på att dansa och när han ser en annons om en danskurs tar han mod till sig och går dit. På kursen i line dance träffar han Julia. Det blir början på något nytt för Frank.

ett nytt liv
resa i natten
simhallen
vägg i vägg

Ett nytt liv

Evas dotter Sara har flyttat ihop med sin kille. Nu är Eva orolig för hon har inte samma kontakt med sin dotter som tidigare. Eva är över huvud taget ganska ensam. Lyckligtvis har hon ett jobb som hon trivs med.

Resa i natten

Ali kör taxi och får en natt ett ovanligt uppdrag: Han ska köra en mystisk och vacker kvinna till hamnen. Här räddar han henne från att ta sitt liv.

Simhallen

Farid är på badhuset för första gången med sina barn och avskyr det. I sin skräck för att göra fel och göra bort sig begår han ett misstag som ändrar hela situationen.

Vägg i vägg

Mikael och hans flickvän har gjort slut. Hon har flyttat och Mikael bor ensam kvar i lägenheten. Han är mycket ledsen.

de falska breven
en oväntad vänskap- light
hand i hand
Den blå kappan

De falska breven

Hon får ett brev. Det är ett kärleksbrev. Det är från Erik. En gammal bekant. Hon älskar vartenda ord. Erik måste ha förändrats. Eller?

En oväntad vänskap – light

Philippe är en rik och framgångsrik affärsman. Men en dag råkar han ut för en olycka som förändrar hans liv för alltid. Han blir förlamad, hamnar i rullstol, och tappar tron på livet.

Hand i hand

Vissa morgnar vill man inte gå till jobbet! Den här morgonen är precis en sådan för Joram. Han har just fått veta att han inte fick jobbet som chef för sin avdelning, så i dag vill han bara stanna hemma. Men det går inte, hans dotter Amena måste ju till dagis. Och hon vill inte skynda sig …

Den blå kappan

Sara känner sig ensam och längtar efter någon att dela vardagen med. Någon att älska. En kylig höstdag när hon är på promenad går hon in i en second hand-butik för att värma sig. Där hittar hon en vacker gammal blå kappa. Sara kan inte låta bli att köpa den, och tar på sig den direkt för att slippa frysa. Så sticker hon ner handen i fickan, och där ligger något …

stugan vid sjön
dagboken
om du var här
ensam och fri

Stugan vid sjön

Det ligger en stuga vid en liten sjö. Nyskilda Vanja brukar åka dit med sina barn och bada. Ägaren Jonas har sagt att de får vara vid stranden hur mycket de vill. Vanja tänker allt oftare på stugan – och på Jonas. En dag går hon in i stugan utan lov. Hon ska överraska Jonas och städa därinne. Men när Jonas dyker upp blir han inte alls glad.

Dagboken

Tarek har flytt från kriget till Sverige. Nu går han i skolan och lär sig svenska. Det är svårt, orden på det nya språket är inte hans ord. Och hans nya hem är inte hemma.

Ensam och fri

Lena och Ola har varit gifta i tjugofyra år. Nu vill Ola skiljas. Han älskar en annan kvinna. Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar kring skilsmässan och det nya, fria livet.

Om du var här

Med några få ord och korta meningar lyckas författaren uttrycka känslor vi alla kan känna igen oss i. Om du var här skildrar saknad över någon som är långt, långt borta.

mod att ta plats
samira
tid för de äldre
tjejen på skolgården

Mod att ta plats

Året är 1919 och Sverige är fattigt. Teo skulle gärna gå i skolan, men han arbetar som isbärare för att hjälpa till att försörja familjen. En dag levererar han is till en äldre dam. Då träffar han Rosa, som han blir förälskad i. Rosa kämpar för kvinnlig rösträtt och bjuder med honom på ett möte.

Samira i kassan

Samira har fått jobb i en matbutik. I boken får vi följa henne den första tiden på den nya arbetsplatsen. Hanna, som har jobbat länge i butiken, visar Samira hur allt ska göras.

Tid för de äldre

Leyla går på vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Nu ska hon praktisera på Solgläntans äldreboende. Leyla trivs med sina arbetsuppgifter på Solgläntan. Men jobbet är så stressigt! Personalen hinner inte prata med de boende.

Tjejen på skolgården

Ute skiner samma sol som hemma, fast det är så långt borta. När de andra eleverna har lektion går Shima till skolgården och spelar basket. Hemma var hon bäst i laget, men här har hon inget lag och får spela själv. Tills det plötsligt dyker upp en tjej som visar att hon vill vara med …


Serie: Jamal

framsida
framsida

Mitt rätta namn

Siri och Jamal möts på ett språkcafé i Sverige. De har båda flytt från krig. Och båda har kommit ensamma till Sverige.

Hitta rätt

Jamal har varit i Sverige en tid och bor på ett hem för ensamkommande ungdomar. Han saknar sin familj och har svårt att passa in. På sommarskolan vill de flesta spela fotboll, men inte Jamal. Han och några andra pojkar får prova på att måla.


Serie: Paris

ska vi till paris
ett år i paris

Ska vi till Paris?

Helena och Jakob bor ihop sedan ett halvt år. Hon är frisör, med egen salong och han håller på att utbilda sig till kock. Efter restaurangskolan vill Jakob jobba ett år i Paris på restaurang men Helena vill inte. Hon är rädd för att lämna Sverige, sitt jobb och sina föräldrar som betyder mycket.

Ett år i Paris

Detta är andra delen i serien om Helena och Jakob. De har flyttat till Paris och ska bo där ett år. Jakob har fått jobb på en restaurang där han får lära sig laga fransk mat. Men Helena saknar Sverige.


Serie: Ett rum och kök

Drömmen om ett hem är första fristående delen i serien Ett rum och kök, om Sverige på 1930-talet. Serien visar den utveckling och förändring som Sverige genomgått på mindre än hundra år. De flesta kunde bara drömma om trygghet som mat på bordet varje dag och ett arbete. En historia vi inte får glömma.

drömmen om ett hem
det nya hemmet ett rum

Ett rum och kök – Drömmen om ett hem

Hanna och Jan har precis fått sitt andra barn. Hanna vill ge sin lilla dotter ett tryggare liv. Att flytta till en bättre bostad kan vara ett första steg. Men kan hon få Jan att förstå hur viktigt det är?

Ett rum och kök – Det nya hemmet

Hanna är stark och envis, trots att hon nyss fött sitt andra barn. Hon har övertalat sin man att de ska flytta. Men hur ska de få råd att bo i sitt nya hem, ett rum med kök? Hyran är hög och det är svåra tider i Sverige.


Serie: Sara och Sami

Böckerna är berättelser om ett par som ställs inför utmaningar i vardagen. Författaren Tomas Dömstedt skildrar deras liv med mycket värme och humor. Livet som sambo är inte alltid så lätt …

sara och sami
sara och sami talar ut
sara och s slösar
svärmor
smulan

Sara och Sami flyttar ihop 

Sara och Sami älskar varandra. Så de ska flytta ihop. Det är de överens om. Men det är nog det enda. Först kan de inte enas om var de ska bo. Sedan kan de inte bestämma vilken säng de ska ha, om de ska ha teve, var saker ska stå … Sara vill en sak, Sami en annan.

Sara och Sami talar ut 

Sara och Sami delar på allt. På maten och på pengarna. Och så delar de så klart på varandra. Men det är svårt. Särskilt om man glömmer att prata med varandra.

Sara och Sami slösar och sparar 

Sara och Sami är inte alltid överens. Sara vill äta god mat varje dag. Hon köper ofta nya kläder. Onödigt, tycker Sami. Han vill att de ska spara sina pengar.

Sara och Sami och svärmor 

Sara och Sami bor ihop. Samis mamma ringer ofta och lägger sig i deras liv. En dag får Sara nog och kräver att Sami ska säga ifrån. Han får välja mellan sin mamma och Sara. Sami kommer på en drastisk lösning på problemet. Hans mamma får smaka på sin egen medicin.

Sara och Sami och Smulan 

Sara och Sami har fått barn. Deras Smulan är världens finaste. Till en dag, då de får nog. De vill ut, ha kul och träffa sina kompisar. Och de behöver hitta tillbaka till varandra. Men vem ska vara barnvakt åt Smulan?


fakta om anne frank
fakta om älgar
fakta om greta
fakta om victoria

Fakta om Anne Frank

Anne Franks dagbok är en av världens mest lästa böcker. Här får du veta hur hennes korta liv såg ut. Den här boken berättar om barndomen och hennes tid som gömd för att komma undan nazisterna, och vad som hände sedan de upptäcktes och fängslades.

Fakta om älgar

Älgen är ett av Sveriges mest kända djur och kallas för ”skogens konung”. I den här boken får man veta allt om älgens familj, hur stor älgen är, vad den gillar att äta och hur de lever i skogarna. Boken är full med rolig information om ett av Sveriges vackraste djur. Visste du förresten att det finns vita älgar?

Fakta om Greta Thunberg

I augusti 2018 började Greta Thunberg strejka för klimatet. Då visste nästan ingen vem hon var. Ett halvår senare kände alla till henne; hennes klimatstrejk ”Fridays for Future” hade spritt sitt i hela världen. Nu talar hon i FN och direkt med världens ledare.

Fakta om Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria är populär både i Sverige och utomlands. En dag ska hon ta över efter sin pappa kungen. Victoria är välutbildad och kommer att bli en bra drottning. I den här boken får du veta mer om henne.

fakta om kungen och drottningen
malala
fakta om nelson
fakta om sarah sjöström

Fakta om Kungen och Drottningen

Kungen och drottningen är mycket omtyckta i Sverige. Men vem är de egentligen? Det får vi veta i den här boken, som även berättar vad en kung och drottning egentligen gör. Detta är en utmärkt bok för alla som vill veta mer om Sveriges kungapar. Man får reda på vad de gjorde innan de blev monarker. Säkert en hel del som du inte hade en aning om!

Fakta om Malala Yousafzai

Malala Yousafzai har blivit en internationell talesperson för allas lika rätt till utbildning. Hon har inspirerat elever och barn runt om i hela världen att stå upp för sina rättigheter till utbildning.

Fakta om Nelson Mandela

Nelson Mandela föddes i en by i Sydafrika. I hela sitt liv kämpade han för de svarta människornas rättigheter. När han var 76 år blev han president. I den här boken kan du läsa om hans spännande liv.

Fakta om Sarah Sjöström

Sarah Sjöström var bara 14 år när hon vann EM-guld. Idag är hon en av världens bästa simmare. I den här boken får du veta mer om henne. Om träning och tävling, men också om livet utanför bassängen. Och om hur det hela började.


BOKPAKET – samma bok på olika språk

Några böcker finns på andra språk! Du lånar en bok på svenska och samma bok på ett annat språk: engelska, arabiska, persiska, dari eller somaliska.

Personalen på biblioteket kan hjälpa dig att hitta/beställa böckerna.

  • Läs hela boken på ditt bästa språk först.
  • Sen läser du hela boken på svenska!

Bokpaket på engelska och svenska:

eng_sv_Rampen
eng_sv_Kronprinsessan
eng_sv_Dagboken

Bokpaket på arabiska och svenska:

ara_sv_Simhallen
ara_sv_Dagboken
ara_sv_Kronprinsessan
ara_sv_Björkgården

Bokpaket på persiska och svenska:

pers_sv_Lotten
pers_sv_Astrid

Bokpaket på dari och svenska:

dari_sv_Dagboken
dari_sv_Sista hållplatsen

Bokpaket på somaliska och svenska:

som_sv_Dagboken
som_sv_Fakta om Kronprinsessan
som_sv_spring Amina

%d bloggare gillar detta: