Boktips!


Tips på nya lättlästa böcker!

Alla böcker finns på Inläsningstjänst.  

S = mycket lätt
M = medium
L = svår


(XS) Gå till förskolan: 
Nilla ska börja i förskolan och pappa Ali är med den första dagen. De är båda lite nervösa. Ali oroar sig för om Nilla ska trivas, men pedagogen Ola tar med henne bort till gungorna. Och plötsligt händer något som får alla på gott humör. Börja i förskolan innehåller en rad användbara glosor från förskolemiljö, för den som är ny i svenska språket. Detta är åttonde boken i Eva Thors Rudvalls serie om Moa och Ali.

(S) Rosa är köksbiträde: 
Rosa jobbar i köket på ett litet hotell. I dag ska hon göra frukosten själv, för hennes kollega är sen. Det är mycket att göra men till slut är hon klar. Eller, nästan klar. Hon ska bara gå ut och plocka några äpplen till buffén. Men då händer plötsligt allt på en gång och det som började så bra håller på att sluta i katastrof … Rosa är köksbiträde ingår i Vilja Jobbas satsning på mycket lättlästa, tydligt illustrerade böcker. På ett mycket enkelt språk beskrivs hur en arbetsdag kan se ut.

(S) Storgatan 12 – semester
Nora och familjen har hyrt en stuga i skogen, precis vid en sjö. Det är så stilla där och nästan helt tyst. Inte alls som i stan! De badar i sjön och barnen leker i skogen. Nora och Emil plockar blåbär och hör barnens lek och skratt. Här har de det bra! Men så är det plötsligt så där tyst igen. Varför hör de inte barnen? På Storgatan 12 i Alöv bor en helt vanlig familj i tre rum och kök. Nora från Marocko, Emil från Sverige och barnen som föddes i Paris och talar både svenska och franska. Böckerna i den populära serien kretsar kring familjeliv, traditioner och kulturkrockar.

(S) Bland bullar och drömmar
Ella jobbar på ett fik. Varje morgon hoppas hon att en viss vacker man ska komma till fiket. Han brukar komma och äta frukost där, och Ella försöker samla mod att gå fram till honom och fråga vad han heter. Men just den dag då Ella har bestämt sig för att prata med mannen har han en annan kvinna med sig … Bland bullar och drömmar är en engagerande berättelse om en kvinna som söker kärlek och gemenskap. Med få ord fångas hennes känslor på ett finstämt och och ömsint sätt.

(M) Tur och otur

Det är en härlig vårdag i Malmö. Solen skiner och vitsipporna blommar. I morgon ska Petra Alm ta tåget till sin son i Stockholm. De har bestämt att han ska möta henne på Centralen, och hon ska ta morgontåget upp. Det ska bli trevligt att få träffa honom. Men hon är lite nervös. Det brukar alltid bli problem när hon är ute och reser. Måtte det gå bra denna gång. På natten väcks hon av att någon bankar på dörren. Det är polisen! Vad har hänt? Tur och otur är rolig och lätt berättelse, med viss verklighetsbakgrund. Den är skriven av Martin Palmqvist, som skrivit flera böcker för Vilja förlag, bland annat boken Kaktus Svensson, de två böckerna Prästen med grönt hår och Prästen med blått hår, samt serien Två systrar. Det är alla humoristiska berättelser som lockar till skratt.

(M) Rädda Hugo

Journalisterna Zara och Paula är på väg till kvällsjobbet på tidningen, men stannar bilen när de ser att det är dramatik på stranden. Lille Hugo, tre år, har råkat åka ut till havs på en luftmadrass. Räddningstjänsten dröjer och badvakterna hinner inte simma i fatt pojken. Hur ska det gå? Hinner någon rädda Hugo?

(M) Det gröna skrivbordet

Aron hittar ett grönt skrivbord på nätet. Perfekt nu när hans gamla just gått sönder. Han kontaktar säljaren som heter Sara. Hon bor nära så han kan hämta det direkt. När han köpt bordet vill han inte gå hem. Han gillar Sara. Han vill fortsätta prata med henne, och höra henne skratta igen. Men i hallen står ett par herrskor. Vem mer bor här? Äntligen en ny vardagsnära berättelse av Maria Frensborg. Den här gången är det en annons på nätet som leder till ett spännande möte mellan två personer. Hjärtevärmande feelgood! Maria Frensborg skriver lättsamt och med en humoristisk ton. Hennes vardagsnära berättelser är träffsäkra och innehåller alltid en kul twist. Frensborg kan konsten att skriva lätt och medryckande och hennes böcker är uppskattade av väldigt många läsare.

(L) Plåsterströssel

Världen är som vanligt, trots att allt förändrats. Människor rör sig på stan som om inget har hänt, men Mariam vill bara skrika åt dem att sluta. Att de måste förstå, att det värsta har hänt. Att Magda, som brukade strö blomblad som strössel över såren, inte längre finns. Plåsterströssel är en gripande och finstämd berättelse om vänskap och djupaste sorg och saknad. Den är från början skriven som radionovell och sändes i Sveriges radio i november 2022.

(L) Sorgen i deras ögon

Sara är besatt av dödsannonser. Det är främst de misstänkta självmorden hon dras till. Hon söker information om de döda på internet, och försöker ta reda på om de har begått självmord eller inte. En dag fångas hon av två annonser som verkar höra till två bröder som dog på samma dag. Det finns bara en sörjande, och så anges platsen där de bodde. Sara bestämmer sig för att åka dit. Sorgen i deras ögon är en lättläst version av en radionovell. Malin Wollin tilldelades 2022 Sveriges Radios Novellpris för novellen. Hon är journalist, bloggare, krönikör och författare, och har tidigare gett ut tre romaner. Sorgen i deras ögon är en drabbande berättelse om en människa som bär på mycket sorg, men som till slut hittar ett sätt att förhålla sig till den. Med ett enkelt och stundtals humoristiskt språk lyckas Malin Wollin ta sig an ett svårt ämne utan att det blir för tungt.

(L) Jared kör truck

Jared vill flytta hemifrån, men först måste han ha ett jobb. Han går en truckförarutbildning och ska ut på praktik. Första dagen på praktiken sker en olycka som han blir beskylld för att ha orsakat. Helst vill han inte gå dit mer. Men han har ju alltid fått lära sig att man inte ska ge upp! Han bestämmer sig för att gå dit i alla fall. Och om han gör sitt allra bästa kanske han kan få jobb där sedan? Denna lågmälda berättelse beskriver rutiner och uttryck som hör till yrket, och skildrar med värme Jareds förhoppningar och besvikelser. Boken ingår i serien Vilja Jobba.

(L) Det skvallrande hjärtat

Bokens berättare bor i samma hus som en gammal man som har ett otäckt öga. Detta öga stör berättaren så mycket att hen bestämmer sig för att döda mannen. En listig plan utvecklas och mordet begås. Berättaren lyckas utplåna alla spår, men när polisen kommer för att undersöka huset händer något som berättaren aldrig kunnat förutse. I Det skvallrande hjärtat får läsaren följa berättarens redogörelse för ett märkligt brott. Berättaren betonar flera gånger att hen inte är galen, men som läsare blir man inte övertygad. I stället framträder en gåtfull huvudperson som alltmer tycks tappa greppet om verkligheten. Det skvallrande hjärtat är en av Edgar Allan Poes mest välkända skräckberättelser. Den publicerades första gången 1843. Boken är en del av Viljas serie Tidlösa berättelser.